Livø Whisky

Livø er den ene af de fire øer, som vi her på Søgaards Destilleri har udvalgt til samarbejdet med fremstillingen af vores danske ”ø-whisky” kaldet Vindblæst. En dansk whisky, hvor maltbyggen i dette tilfælde er dyrket på Livø, og hvor whiskyen også kommer til at lagre i tre år, indtil den er klar til at komme på flaske.

Vi glæder os til at kunne sætte salget i gang på vores Danish Island Whisky Vindblæst!

Livø ligger midt i Limfjorden ca. 20 minutters sejlads fra Rønbjerg. Øen er kendt for sin enestående natur og for nogle af Danmarks ældste, økologisk drevne landbrugsarealer. Landbruget på øen har således været fri for sprøjtemidler og kunstgødning siden 1991.

Øen er ejet af Miljøministeriet og forvaltes af Naturstyrelsen. Så her ligger et af Danmarks få statsdrevne landbrug, nemlig Livø Avlsgaard. Gården drives til daglig af landmand Karsten Kjærgaard og hans kone Bente Kjærgaard. De har været bosat på øen siden 2005, og det er her maltbyggen til Livø Whisky bliver dyrket.

Ægteparret dyrker de rene produkter og har stor erfaring med at dyrke forskellige gamle kornarter og -sorter.

”Vi dyrker i forvejen de oprindelige gamle kornarter som enkorn, emmer, spelt og nøgenbyg. Det meste af kornet sælges til bageriet Aurion i Hjørring, hvor det forarbejdes og efterfølgende sælges i flere specialvareforretninger.

En mindre del af byggen malter vi selv, og producerer øl heraf”, fortæller Karsten Kjærgaard.

Planterne har adgang til næringsstoffer fra bl.a. forfrugts-afgrøder, som i dette tilfælde er kløvergræs.  Den sparsomme tilførsel af næringsstoffer medvirker til, at planterne sender deres rødder så langt ud som muligt, og gennemsøger jorden for næringsstoffer. Den økologiske dyrkningsmetode, som er praktiseret i næsten 30 år, samt Livøs varierende jordbund og øens beliggenhed, er med til at tilføre Livø Whisky sit kendetegn.

”Vi glæder vi os til at modtage vores egen Livø Whisky, der sejles til øen i løbet af foråret 2019. Det bliver et eksklusivt produkt, som er dyrket lokalt, hvilket nyder stor opbakning fra øens beboere”, fortæller Karsten Kjærgaard. Han håber at få flere besøgende til øen, som sætter pris på det nærvær og den autenticitet, som er Livøs varemærke.

De øvrige tre øer er: